Nasza Gmina dołączyła do ogólnopolskiej akcji Foodsharning’u czyli dzielenia się jedzeniem. W miejscowości Dobra przy Wydziale ds. Komunalnych i Inwestycji na ulicy Granicznej 24a oraz w Mierzynie przy bibliotece na ulicy Weleckiej 5 stanęły dwie specjalne szafy tzw. jadłodzielnie.
Na stronie Gminy czytamy:
Recykling nie dotyczy tylko śmieci, ale także jedzenia. Coraz więcej osób w Polsce promuje ideę foodsharingu – dzielenia się z innymi nadmiarem produktów spożywczych. W ten sposób powstały „jadłodzielnie”, czyli przestrzeń, w której każdy może zostawić jedzenie i każdy może je wziąć. Bez opłat, bez pytania, bez biurokracji: po prostu przyjdź i weź, albo zostaw. Pierwsza „jadłodzielnia” została otwarta w maju 2016 roku w Warszawie. Teraz podobnych punktów w całej Polsce jest już ponad 100.
„Mam nadzieję, że „jadłodzielnie” będą cieszyły się dużym zainteresowaniem naszych mieszkańców. To wielka zasługa radnego Powiatu Polickiego Jacka Fabisiaka, który zwrócił się do mnie z propozycją i prośbą o wskazanie miejsc, gdzie mogłyby stanąć takie punkty” – mówiła Wójt Gminy Dobra Teresa Dera.
Co to jest foodsharing?
Foodsharing jest ideą dzielenia się jedzeniem, która w Polsce funkcjonuje od 2016 roku. Jadłodzielnie to miejsca, gdzie gromadzi się produkty pozostałe np. po imprezie lub świętach, a także takie, którym kończy mu się data ważności. Idea foodsharingu niesie ze sobą cenne korzyści – zapobiega marnowaniu się żywności oraz wspiera osoby ubogie, głodne, bezdomne, gdyż z jadłodzielni może skorzystać każdy, niezależnie od statusu społecznego. Tego typu miejsca działają całkowicie nieodpłatnie. Jadłodzielnia to najczęściej duża lodówka wypełniona produktami spożywczymi i ustawione w miejscu publicznym.
Co można oddać do jadłodzielni?
- warzywa i owoce,
- jogurty, sery i serki w zamkniętych opakowaniach,
- pieczywo, wyroby piekarnicze,
- konserwy i produkty pakowane.
Czego nie oddajemy?
- produkty przeterminowane,
- alkohol oraz środki odurzające,
- mięso, ryby, jaja,
- produkty nadgryzione oraz w otwartych opakowaniach.
Do „jadłodzielni” w Mierzynie i Dobrej można przynosić żywność, której nie damy rady zagospodarować. Powinny być to produkty, które nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia, zapakowane lub w pojemnikach. Mogą też to być wyroby własne, szczelnie zapakowane z naklejonym opisem i datą przygotowania. Nie mogą być to produkty, które wymagają przechowywania w lodówce. Jeżeli macie wątpliwości czy żywność nadaje się do spożycia, to nie zostawiajcie jej w „jadłodzielni”.
Katarzyna Ciurzyńska
Dodaj komentarz